Hoe is de zorgverzekering in Nederland geregeld?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.

Waarvoor ben ik verzekerd via het basispakket van de zorgverzekering?

Als u de link hierboven volgt vindt u een samenvattende lijst voor de belangrijkste zorg die vergoed wordt in het basispakket 2017. Ook vindt u hier of u een eigen bijdrage betaalt en of het eigen risico geldt. 

Overzicht van alle informatie over het basispakket Zvw

De inhoud van het basispakket is door de overheid vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het Zorginstituut legt uit wat verzekerd is en onder welke voorwaarden.

Informatiekaart zorgverzekering kiezen

In november staat u weer voor de vraag: welke zorgverzekering kies ik? De keuze is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Er komen steeds meer polissen en de vraag is dan: wat te kiezen? Wat past bij mij? Vind de weg met eerlijke en onafhankelijk informatie van de Patientenfederatie Nederland. 

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven. Op de achterkant leest u wat verzekeringstermen (als dekking, eigen risico, naturapolis en restitutiepolis) betekenen. De kaart is een initiatief van PatiĆ«ntenfederatie Nederland en Pharos