MGN is persoonsgebonden

MijnGezondheid.net heeft verschillende functies.

Als eerste is het belangrijk om te beseffen dat MGN een persoonlijk account is.

Het is gekoppeld aan u, uw dossier en niet aan uw huishouden, kinderen, partner of ouders.

Als u een e-consult aanvraagt, komt dit automatisch in uw dossier te staan. Het consult kan niet gekoppeld worden aan een ander dossier; als een vraag of bijvoorbeeld uw kind stelt, moeten we de vraag handmatig kopieren naar het dossier van uw kind.

Stel daarom alleen vragen over uzelf via uw account.

Op dit moment is er nog geen mogelijkheid binnen DIGID (dit is de manier waarop u inlogt en zich identificeert) om gemachtigd op te treden voor een andere persoon. Bij ons beste weten, is dit wel in ontwikkeling.

———————————

Tip: Beheren van verschillende MGN accounts:

U kan er voor kiezen om verschillende MGN accounts aan te maken voor uw gezin, waarbij u voor ieder kind een eigen mailadres, telefoonnummer en DIGID aanmaakt. Binnen uw gezin heeft u alle gegevens om dit te doen immers al (zoals BSN nummer, geboortedatum etc)..

Met eigen DIGID accounts kunt u eigen MGN accounts aanmaken voor bijvoorbeeld de kinderen. Heeft u een vraag voor uw kind, dan logt u in met het MGN account van uw kind.

Ook kan dit een manier zijn om de medische zaken van een vader of moeder te beheren, wanneer deze zelf niet met computers overweg kunnen of durven.

Doe dit wel eerlijk en open; doe uzelf nooit voor als een ander, maar vertel altijd eerst wie u bent, welke relatie u tot de persoon in kwestie heeft en zorg dat u met toestemming van de persoon en eventuele medeverantwoordelijke (zoals bijvoorbeeld echtgenoot of een ex-partner) handelt (!)

Zorg er voor om de eventuele accountgegevens (van mail/DIGID/MGN) te zijner tijd over te dragen aan uw kind, wanneer deze oud genoeg is om zelf verantwoord mee om te gaan. Kinderen mogen zelfstandig medische beslissingen maken vanaf 12 jaar in overleg met de ouders, en geheel zelfstandig vanaf 16 jaar. Zie ook: deze pagina van de KNMG

NB:

Beheert u meerdere accounts dan is het handig om gebruik te maken van een passwordmanager. Wij adviseren u alleen gebruik te maken van passwordmanagers die niet gebundeld met een ander product komen (zoals een firewall of virusscanner). Denkt bijvoorbeeld aan Lastpass, Keepass of Bitwarden. Deze werken als plugin in uw webbrowser, en hebben handige functies zoals het aanmaken van random veilige passworden voor uw accounts.


Wilt u iets wil laten zien aan de dokter, bijvoorbeeld een moedervlek of ander plekje op de huid?

Dan kunt u in veel gevallen ook een goed advies krijgen door een e-consult via MGN, met foto’s van wat u wilt laten zien.

Of er inderdaad een goed advies te geven is, hangt dan vaak af van de kwaliteit van de foto’s

Fotografie-tips voor een MGN e-consult:

  1. Zorg voor een goede verlichting wanneer u foto’s maakt van hetgeen u wilt laten zien. Helder daglicht is vaak het beste, dus overdag dicht bij een raam foto’s maken is meestal goed. Gebruik liever géén flits. Direct zonlicht is niet aan te raden, dit geeft een groot contrast met erg donkere schaduwen. Licht van (schemer)lampen geeft een geel-oranje verkleuring op foto’s.
  2. Zorg voor scherpe foto’s. Bij twijfel, vergroot de foto’s dan en kijk of randen scherp blijven op de foto. Vaak heeft uw toestel een speciale stand voor foto’s van dichtbij. Gebruik de zoomfunctie aub met terughoudendheid, dit vertekent het beeld.
  3. Waar zit het plekje dat u wilt laten zien? Soms is dit direct duidelijk, bijvoorbeeld wanneer een hand of gezicht grotendeels op de foto staan. Maar dit is niet altijd zo, vooral niet wanneer een relatief klein plekje op een groot huidoppervlak zit en de omtrekken van uw lichaam niet in beeld komen.
  4. Hoe groot is het plekje? Zet samen met plekje wat u wilt laten zien iets op de foto waaruit blijkt hoe groot het plekje is wat u wilt laten zien. Een meetlatje of kleermakers-centimeter in beeld is voor ons heel fijn.
  5. Selecteer de beste foto’s. Neem foto’s vanuit enigzins verschillende hoeken. Vaak zijn 2 detailopnames en een overzichtsfoto voldoende, mits van goede kwaliteit. Zend geen grote hoeveelheden vrijwel dezelfde foto’s.. Roteer en sla de foto’s op in de juiste positie vóór verzenden.
  6. Wat is de reden dat u dit wilt laten zien? Geef ook een beschrijving van de klachten naast de foto’s.
    Bent een bang voor huidkanker of melanoom (een kwaadaardige moedervlek)? Jeuken de plek/plekjes? Doet het pijn? Zit het plekje vooral in de weg met kleding of haren kammen? Hoelang zit het er al? Is het plekje veranderd of groter geworden? Bent u bang voor infectie van een wond?