Bloeddonatie

In principe kan iedere gezonde persoon tussen de 18 en 65 jaar en met een gewicht van meer dan vijftig kilo, bloeddonor worden (bloed géven mag tot het zeventigste levensjaar). Wie zich aanmeldt als nieuwe donor wordt eerst gekeurd of hij voldoet aan alle criteria. En voor iedere donatie dient de donor een medische vragenlijst in te vullen.

Klik hier om bloeddonor te worden

Orgaan en weefseldonatie

Er staan jaarlijks rond de 1000 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie en rond de 150 mensen gaan dood terwijl ze wachten. Terwijl je als donor wel 8 levens kunt redden: met je hart, je 2 nieren, longen, lever, alvleesklier en je dunne darm. Ieder jaar redden een paar honderd orgaandonoren zo de levens van ongeveer 1200 mensen. 

Past orgaandonatie bij jou? Neem een paar minuten de tijd om argumenten voor en tegen orgaandonatie af te wegen. En leg dan je keuze vast, ook als je geen donor wilt worden. Dan hoeft jouw familie op een emotioneel moment hierover geen besluit te nemen.

 Klik hier voor de meest genoemde argumenten over wel of geen donorschap

Ter beschikking stellen aan de medische wetenschap

Jaarlijks worden vele studenten opgeleid in de geneeskunde, tandheelkunde, mondzorgkunde, biomedische wetenschappen, bewegingswetenschappen en aanverwante studierichtingen. Verder wordt vervolgonderwijs gegeven aan artsen en specialisten uit verschillende medische disciplines.

Een belangrijke bijdrage aan al deze vormen van onderwijs wordt geleverd door mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken. Daarnaast wordt veel onderzoek verricht om de medische kennis te vergroten. Ook hiervoor is menselijk materiaal nodig.

Klik hier om contact te leggen over lichaamsdonatie